De wereldwijde economische crisis lijkt ook in Cuba´s toeristensector in te slaan als een bom. De vele vakantieresorts aan de Cubaanse kust trekken ieder jaar vooral in juli en augustus hordes zonaanbidders. Dit jaar was het bijzonder rustig bij de boekingsbureau´s. Om de resorts open te kunnen houden voor de paar Europeanen, Chinezen en Canadezen die hun package-deal al hadden geboekt, en toch eniszins uit de kosten te komen, heeft de staat iets bedacht: superaanbiedingen voor een paar dagen all-inclusive in Varadero, speciaal voor de Cubaan.

Varadero staat bekend als hét vakantie package-deal resort van Cuba. Het península bestaat uit een aaneenschakeling van 4 en 5-sterren ocean-view hotels. Vóór de revolutie was Varadero al een fameuze vakantiebestemming, waar vooral rijke amerikanen op de Vegas-achtige setting afkwamen. In de beginjaren van Castro´s bewind werd het hele gebied zwaar verwaarloosd. De revolucionarios moesten niets hebben van toerisme, dat werd gezien als de ultieme vorm van kapitalisme. Ironisch genoeg werd deze opvatting herzien toen het land begin jaren ´90 in grote moeilijkheden kwam door de val van het Sovjet-blok. 80% van Cuba´s hadel viel weg en het land kampte met enorme tekorten. Cuba had geld nodig en één van de oplossingen lag in grootschalige herinvesteringen om Varadero weer opnieuw op de toeristenkaart te zetten.


Tot voor kort waren Cubanen verboden in één van de hotels of resort op Varadero te verblijven. Niet dat veel het zich konden veroorloven, aangezien je op het hele península afrekent in convertibles. Onbetaalbaar dus voor de peso-verdienende Cubaan. Maar als de boel dreigt leeg te komen te staan, zijn ze opeens wel welkom. En daar wordt blijkbaar hartelijk gebruik van gemaakt want de super-offertas vliegen de deur uit!

Oneida in Viñales maakte ons al attent op deze Varadero-aanbiedingen. En wat blijkt.. wij toeristen mogen er ook gewoon gebruik van maken. Oneida vond het práchtig: “Zoveel eten en drinken als je wilt, de hele dag door!!” Ach, de all-inclusive resort horen net zo bij Cuba als de oude Amerikaanse auto´s op straat. Dus dat willen we ook wel eens zien! We boeken een 2 nachten/3 dagen superofferta en hebben geen idee wat ons te wachten staat. Als de helft van ons busje wordt gedropt bij een oost-Europees uitziend hotel, kijken we elkaar vertwijfeld aan. Maar de verwachtingen worden overtroffen want ons hotel is zeer prima: zwembaden en restaurants in overvloed plus een supergrote mansion. De staat is erin geslaagd om de revolutionaire afbeeldingen te reduceren tot nul, en opeens zien we mooie muurschilderingen van Cubaanse landschappen.


In het hotel is nauwelijks een buitenlander te bekennen en zoals verwacht blijkt het hotel vol te zitten met Cubaanse families. Goudbehangen en met dikke bierbuiken drommen mannen rondom één van de vele bars om in indrukwekkend tempo bier en rum achterover te slaan. Intussen blert de raggaeton uit de speakers en zit moeders in nettruitje à la P. Diddy in het zwembad mee te swingen. Op het strand is het opvallend rustig. En we moeten eerlijk toegeven: dit is de mooiste zee die we op deze reis hebben gezien!

Op maandagochtend checken alle Cubanen met wallen onder hun ogen uit, na een weekend van volledig losgaan. Opeens merken we dat er bij het ontbijt wordt bediend en bij de bar wordt geserveerd in glaswerk in plaats van plastic bekertjes. Nieuwe toeristen arriveren uit Europa en Canada en in het hele hotel lijkt het er allemaal een stuk geciviliseerder aan toe te gaan. Tot zover de Cubaanse weekend super offerta!!