Na ons bezoek aan zijn geboortehuis in Rosario, Argentinié en aan het huis waar hij in zijn jeugdjaren heeft gewoond in Altagracia, ook in Argentinié, zijn we nu op de plek waar Ernesto “Che” Guevarra ligt begraven: Santa Clara.

Het einde van zijn leven is bekend: strijdend voor de revolutie in Bolivia is hij omgekomen in een oorlog die riekt naar Amerikaanse interventie. Pas in 1997 worden de resten van Che en zijn strijdmakkers in Bolivia overgebracht naar Cuba. Tijdens de rit van Habana naar Santa Clara begeleidden duizenden Cubanan hun held naar zijn laatste rustplaats in Santa Clara.

In Santa Clara heeft Che zijn meest bekende overwinning behaald in de strijd tegen dictator Batista door met zijn groep revolucionarios een legertrein vol met wapens en soldaten te laten ontsporen. Deze trein ligt 50 jaar later nog steeds op zijn plek en is nu in gebruik als open-lucht museum. Ook bezoeken we het groots opgezette Memorial El Che waar een museum en een herdenkingsruimte zijn ingericht om Cuba´s geadopteerde zoon als held te vereren. (foto´s).