Toen we in Valparaíso aankwamen moesten we eerst even met onze ogen knipperen (en dat kwam niet door het latertje van de avond daarvoor…). Valparaíso was niet zoals Santiago met een lekker weertje en mooie oude gebouwen, maar een vergane-glorie-havenstad waar het ook nog eens 15 graden kouder was en zwaar bewolkt. Hmmm…

Voor de aanleg van het Panamakanaal was Valparaíso de meest vooraanstaande stad van Chili die werd aangedaan door alle schepen vanuit Europa naar de Pacific. Na een bombardement door Spanje, een aardbeving in 1906 en de opening van het Panamakanaal ging het bergafwaarts met Valparaíso.

Eén van de dingen die niet zijn veranderd sinds de hoogtijdagen zijn de diverse liften (ascensores) waarmee je op een snelle en goedkope manier de vele heuvels in de stad op kunt. In zo´n ascensor uit 1833 is echt alsof de tijd heeft stilgestaan! Vanuit de heuvels heb je een prachtig uitzicht op Valparaíso met zijn gekleurde huizen en haven.

Blog Image

Een middag bezochten we het nabijgelegen Viña del Mar wat weer een behoorlijke tegenstelling was met Valparaíso. Viña (zoals de stad liefkozend door Chilenen wordt genoemd) is dé vakantieplaats van Chili: bijna alles is hier nieuw en gebouwd om de duizenden toeristen die Víña jaarlijks aandoen te verwerken (en te vermaken).

Zoals Charles Darwin in 1834 al deed (hij reisde veel door Zuid Amerika en deed hier inspiratie op voor zijn later beroemde evolutietheorie) hebben we in Parque Nacional La Campana een berg van 1880 meter beklommen. De knietjes nog pijnlijk van de vulkaanbeklimming in Pucón, bleek dit eigenlijk too much. Maar ja, als je je dit realiseert halverwege de berg, wil je toch omhoog… Het uizicht op de top was geweldig, en zoals Darwin schrijft zie je Chili “as in a map”: aan de ene kant de Andes, aan de andere kant de zee. Totaal kapot (mogen we wel zeggen) kwamen we beneden. Sara dacht even een goede lift naar het dichtstbijzijnde dorp te sjeffen waarvoor we volgens de dame maar iets “kleins” terug hoefden te doen… Oké…? Vervolgens begon haar man camera en tools te installeren voor een heus interview voor een natuurprogramma op de nationale TV! ¿Que? In het Spaans welteverstaan. Hilarisch natuurlijk!

Blog ImageZie hier meer foto´s van Valparaíso en omgeving. Na Valparaíso verder noordwaarts naar La Serena.