Vanuit Valparaíso zijn we nog een stukje noordelijker Chili ingetrokken. La Serena was onze bestemming en na wat zoeken vonden we een leuke kamer bij een familie in huis. Dit huis bood niet alleen onderdak aan toeristen maar ook aan wegwerkers uit de regio. Beetje vreemd, maar wel grappig zoals ze van de vrouw des huizes ook allemaal een stevige maaltijd kregen (wij niet, dat was wel weer jammer…).

La Serena doet zijn naam eer aan: rustig en gemoedelijk, met een groot groen plein. En daar liepen we zomaar tegen Sara´s voormalige werkgever aan…

Blog Image

Ook was La Serena de perfecte uitvalsbasis voor een trip naar de Valle Elqui, waar de roots van Chili´s nationale trots liggen: pisco (een likeur gedestilleerd uit druiven; en een heerlijke cocktail wanneer het gemixt wordt met suiker, ijscrush, citroensap en evt geklopt eiwit). Aan het einde van de vallei ligt het hele kleine dorpje Pisco Elqui met de oudste pisco destillerij van Chili. Hier hebben we een rondleiding gekregen met uiteraard een proeverij. Erg interessant en de pisco sour aan het eind smaakte erg goed!

Blog Image

Klik hier voor meer foto´s van La Serena en de Valle Elqui.

We hadden eigenlijk het plan vanuit La Serena direct de grens over te steken naar Argentinie. Op de kaart zag deze weg er al klein uit, en in La Serena bleek dat de pas zeer moeilijk begaanbaar was en daarom was gesloten. Hmm… niets aan te doen. Dus meteen met de nachtbus terug naar Santiago en vanuit daar op naar Argentinie.

Daar keken we wel naar uit! Want Chili is een prachtig land met geweldige natuur, is op het eerste gezicht goed ontwikkeld, maar de gemiddelde Chileen is niet heel aardig. Ze zijn niet echt gastvrij en door de enorme hoeveelheid slang in combinatie met een zeer hoog spreektempo zijn ze amper te verstaan. Als je dan vraagt ¿Cómo? kijken ze je met een zeer geirriteerde blik aan, slaken ze een diepe zucht en ratelen ze daarna gewoon verder. Fijn. En eigenlijk heeft Chili het helemaal niet zo goed voor elkaar. Veel mensen zijn aan het werk maar het zijn vaak zinloze onbetaalde baantjes waarin ze volledig afhankelijk zijn van fooien. Gevolg is dat alles en iedereen een tip verwacht. Om gek van te worden! Om nog maar te zwijgen over de tienerzwangerschappen… en andersoortige dikke buiken smiley

Dit betekent niet dat we geen leuke tijd hebben gehad in Chili. Integendeel, het is een schitterend land. Maar als je het vergelijkt met Argentinie dan hebben wij veel zin om weer terug te gaan naar dit gastvrije, mooie land met die galante en leuke Argentijnen! Op naar de wijnhoofdstad van Argentinie!