Vanuit een zomers Salta: ¡Feliz Navidad!

Blog Image

Kerst in Salta: niet 25 en 26 december, maar de 24ste is hier het hoogtepunt. Tot een uurtje of 19u kun je over de hoofden lopen in de stad. De laatste inkopen worden gedaan. In de aanbieding: 3 liter flessen cola, enorme grote zoete cakes, 50 kg kolen voor de asado en niet te vergeten: hele varkens. Dan is het een hele tijd rustig…

Pas nu horen we de eerste kerstjingles op de radio. Silent Night is hier top-favoriet. De kerstversiering is hier niet zo uitbundig, men spendeert de spaarcenten liever aan nieuwe kleding of nieuwe meubels om te showen tijdens het avondmaal. Voor de pesos staat men al dagenlang geduldig in de rij voor de bank. Want de Argentijn mag $250 (ongeveer 60 euro) per keer opnemen. Fijne maatregel na de crisis van 2001.

Wij hebben ons kerstmaal inmiddels achter de kiezen als men tegen een uur of 23u aanstalten maakt voor het grote diner met de hele familia. Mr Pig moet eraan geloven en heerlijke BBQ-geuren vullen de inmiddels uitgestorven straten. Om 12u een korte onderbreking: pijlen en potten vuurwerk die je nog niet in Belgie zou kunnen bemachtigen, worden in recordtempo de lucht ingeschoten! Onderwijl schalmen de psalmen uit de speakers van de kathedraal…

Het is nog even een uurtje uitzitten bij de familie tot het tegen tweeen tijd is voor actie: bailamos! Kroegen en clubs openen de deuren voor de jeugd die het op een zuipen zet tot 8 uur ´s morgens. Het begin van 1ste kerstdag wordt weggebrakt, tot de lunch om 14u. De hele familia komt weer bij elkaar om de asado nog maar weer eens aan te steken. Hierna: einde kerst. Tweede kerstdag kennen ze hier niet: Business as usual.