Vanuit Popayan trekken we door naar Cali, Colombia’s derde grootste stad. Samen met Medellin was Cali de drugstad van Colombia, dus dat belooft wat! Cali zelf blijkt groot, druk en vooral lelijk te zijn. Na een paar uurtjes in de binnenstad “vluchten””we naar een mall met de dubieuze naam Chipichapi (spreek uit als cheapy shabby..) maar de naam doet de mall geen eer aan: gloedje nieuw, mooie winkels, geen opdringerige verkoopsters die aan je blijven kleven, dus prima. Na een goede meal (Edwin eet een steak waar ze in Argentinie jaloers op zouden zijn) belanden we in de bioscoop en zien we El Curioso Casa de Benjamin Button. Gelukkig is Brad Pitt niet in het Spaans nagesynchroniseerd dus prima te volgen!

De dag erna verlaten we Cali en gaan we richting de Zona Cafetera, het hart van Colombia’s koffie industrie. Doel is Salento, een prachtig klein dorpje in de groene heuvels (foto’s). In Cali waren we getipt over een hostel in Salento met de naam The Plantation House. De eigenaar is een Brit die Spaans schijnt te spreken met een wel zo’n gruwelijk Brits accent, dat wordt lachen! Bij aankomst zien en horen we deze Tim meteen en met moeite kunnen we onze lach inhouden. Spreek de woorden habitacion, muy diplomatico, perro en gato negro (gato blanco es muerto) maar eens op zijn Brits-Spaans uit en je krijgt een idee… Tim heeft onwijs veel humor en als echte Brit houdt hij wel van een biertje dus met dat gastheerschap zit het meer dan goed!

Het dorpje Salento is prachtig en is echt een verademing na het drukke cali. We maken een supermooie tocht door de Cocora vallei. Dwars door tropische begroeing, over riviertjes en door cloud forest. Gaaf! Tijdens de terugweg wordt het wereldrecord zoveel mogelijk mensen in een jeep verbroken en met 16 (!) man tuffen we terug naar Salento.

Op zondag bezoeken we de koffiefarm die Tim nog niet zolang geleden heeft gekocht. Hij heeft er grote plannen mee: hij wil het zo gaan maken dat je hier je eigen koffieboom kunt kopen waarvan de bonen voor jou worden geoogst, gepeld, geweekt, gedroogd en eventueel gebrand. Naast je eigen wijn uit Frankrijk straks dus ook je eigen koffie uit Colombia. Lijkt ons dat daar een prima juppenmarkt voor bestaat… na de crisis dan smiley. Om het nog even extra moeilijk te maken verbouwt hij niet de gebruikelijke Colombiaanse blend, maar wil hij de vier soorten koffiebonen scheiden zodat je precies weet welke smaak je krijgt. Ingewikkeld proces! Wel een goud idee. Jammer alleen dat er op dit moment nog geen boon van de boom komt… Echt een meerjarenproject dus! Naast koffie worden op de farm ook verschillende soorten fruit verbouwd. Ooit geweten dat bananen op de kop groeien en ananas op een stam?!