Suriname is zo’n land waar je nauwelijks op eigen houtje het binnenland in kunt. En aangezien we wel een hoop van het land willen zien, boeken we nog maar een tour. De laatste alweer: naar Galibi, een Indianendorpje in het meest noord-oostelijke puntje van Suriname. Op de stranden die hier liggen, leggen lederschilpadden ’s nachts hun eieren. En we zitten midden in het seizoen dus grote kans dat we er aan aantal kunnen spotten!

We vertrekken met een groep van 24 (!) Nederlandse toeristen, inclusief 10 bejaarde kakkers smiley ’s ochtends vroeg vanuit Paramaribo. De busrit is weer even beroerd als altijd en al gauw begint de bourgeoisie elkaar verontwaardigd aan te kijken. Wij zitten helemaal achter in de bus en stuiteren zowat met de kop tegen het dak, maar ja… zelfs dat soort dingen lijken te wennen. Het voordeel van al een tijd op reis zijn! Intussen babbelt madam 1 in gestaag tempo tegen madam 2 over al haar spannende reiservaringen in het Sheridan van Iguazu en het Hilton van Quito, zodat ons weinig anders rest dan in volledige ignore-status te gaan en te genieten van het uitzicht.

Na een boottochtje komen we aan in Galibi en maken een wandeling door het dorp. Eén van de inwoners heeft een soort eco-dierentuintje opgezet om de kinderen van het dorp wat te leren over de lokale fauna en tegelijkertijd zijn brood te verdienen. Het is erg bizar dat we 4 dagen in de jungle heel veel moeite hebben gedaan om hoog in de bomen een doodshoofdaapje te zien, terwijl ze hier opeens op je schouder springen en aan je haren trekken. Maar ze zijn wel écht heel leuk!

Onze gids is in Galibi geboren en vertelt ons over het leven in het dorp, de historie en de ontwikkeling die het heeft doorgemaakt. Als vervolgens één van de heren uit onze groep op onwijs bekakte toon vraagt “Wat zijn dat eigenlijk: inheemsen??” kan zelfs de gids zijn lach nauwelijk inhouden en keren we snel terug naar de lodges om te vertrekken naar de stranden. In het pikkedonker varen we vervolgens met een bootje richting open zee en dat is op zich al een heel avontuur! Eenmaal op het strand zien we uiteindelijk drie enorme lederschilpadden waarvan er eentje juist bezig is eieren te leggen. We mogen erg dichtbij komen, voorzichtig met gedempt licht een kijkje nemen en wat foto’s maken zonder flits. Indrukwekkend!! (Foto’s)