Vanuit Granada reizen we naar León (foto’s). Een mooie oude stad, bekend om haar vele kerken. Maar ook in León is het verschrikkelijk warm dus kijken we uit naar een paar dagen in de bergen. En wanneer we een dag later in Matagalpa aankomen, blijkt dat het hier (in ieder geval ’s nachts!) een stuk koeler is.

Matagalpa wordt omgeven door een wijd agrarisch gebied waar onder andere koffie wordt verbouwd. Tijdens de revolutie is het stadje grotendeels verwoest. De kathedraal is het enig overgebleven koloniaal gebouw en vormt nu dan ook de parel van de stad.


Tijdens de revolutie streden de Sandinisten tegen het regime van Somoza voor een vrij Nicaragua. Eind jaren ’70 werden de gevechten steeds heftiger. Op 22 augustus 1978 bezetten de Sandinisten het nationaal paleis in Managua. Na 48 uur lieten ze 2000 gegijzelden vrij in ruil voor de vrijlating van 50 politieke gevangenen. Deze gebeurtenissen leidden tot opstootjes in het hele land. Ook in Matagalpa waar de mensen de straat op trokken om te protesteren. Vijf dagen later was de stad bijna in handen van de Sandinisten. Die nacht werd een scholier door de Nationale Garde in de val gelokt en vermoord. Op weg naar het ziekenhuis werd zijn lichaam door de protesterende menigte beetgepakt en door de straten van Matagalpa gedragen. Door woede gedreven pakten vervolgens de muchachos (jongeren) hun wapens en trokken ten strijde tegen de Nationale Garde. Als antwoord hierop bracht Somoza extra troepen en tanks in om verschillende delen van de stad te bombarderen. Binnen een week was zo’n 60% van de bevolking de stad al uitgevlucht op zoek naar een veilige plek in de bergen. De bevrijding van Matagalpa van het regime van Somoza kwam pas ongeveer een jaar later toen op 19 juli 1979 De Nationale Garde zich gewonnen gaf.

De bergen rondom Matagalpa vormen een prachtig wandelgebied dus gaan we op zoek naar informatie over wandelroutes. We komen uit bij Centro Girasol waar routebeschrijvingen worden verkocht. De opbrengst gaat naar families met gehandicapte kinderen. Goede bestemming vinden we, dus kopen we twee routes.


De eerste wandeling: Ruta de la Guerra 1978 (De Opkomst van de Muchachos) leidt ons langs de weg die de Sandinisten gebruikten om te ontkomen aan de aanvallen van de Nationale Garde. We wandelen door prachtige naaldbossen, koffievelden en langs aangelegde meren. Een andere dag lopen we de Ruta de la Guerra de 1979 (de Bevrijding van Matagalpa). Deze route leidt ons over de weg waarlangs de Nationale Garde vluchtte toen zij uiteindelijk door de Sandinisten de stad uit werden gedreven. Alweer een gave tocht door mooie groene heuvels met schitterende uitzichten.