Terug van het wandelen rondom Matagalpa worden we steeds nieuwsgieriger naar de organisatie achter Centro Girasol. Het winkeltje waar we de routebeschrijvingen kochten zag er zo goed georganiseerd uit en bovendien lazen we dat er nog veel meer activiteiten voor gehandicapte kinderen georganiseerd worden. We besluiten de volgende ochtend terug te gaan om er meer over te weten te komen. Een oud-collega van Edwin heeft ons gevraagd of we op onze reis eens willen rondkijken naar een goed doel waaraan we dan namens haar een donatie kunnen doen. Dit is misschien wel wat! Als we ’s avonds wat op internet googlen, stuiten we op een Nederlandse website en blijkt een legio aan stichtingen en organisaties dit doel vanuit Nederland te ondersteunen. Da’s toeval!

De volgende ochtend terug bij Centro Girasol, worden we hartelijk ontvangen. Natuurlijk mogen we de stichting en al haar activiteiten bezoeken! Na een kennismaking met de directrice krijgen we een uitgebreide rondleiding. We staan versteld wat een grote en professionele organisatie dit is! Centro Girasol (=zonnebloem) blijkt het verkooppunt (artesania winkeltje annex café) van Familias Especiales te zijn. Deze stichting ondersteunt families met gehandicapte kinderen in en om Matagalpa.

Aan de rand van de stad is een speelterrein gebouwd waar kinderen (met maar ook zonder beperking) 7 dagen per week kunnen spelen. Er is altijd begeleiding aanwezig. Sinds enkele jaren staat op dit terrein ook het schooltje Rayitos (=zonnestraal). Gehandicapte kinderen krijgen hier speciaal onderwijs met het doel hen op regulier onderwijs te laten aansluiten. Er is ook fysiotherapie aanwezig en er worden programma’s met neurologen en psychologen uitgevoerd. Op sommige dagen krijgen de kinderen les in handarbeid. De ceramica, sieraden schilderijen die ze maken worden verkocht in Centro Girasol. Aan de overkant van de straat ligt een yoghurt/kaas fabriekje. Hier werken ook een aantal gehandicapte jongeren. We krijgen alle soorten kaas te proeven die gemaakt worden en het is echt heerlijk! De producten worden niet alleen in Matagalpa, maar op meerdere plekken in Nicaragua verkocht. Dan is er ook nog een rolstoelwerkplaats waar de jongeren d.m.v. workshops leren hoe ze zelfstandig een rolstoel moeten onderhouden, repareren of aanpassen aan nieuwe behoeften. Omdat veel families ver weg in de bergen wonen en transport naar Matagalpa moeilijk is, zijn er vrijwillige dames actief die elk een gebied hebben om de families met bijeenkomsten, workshops en huisbezoeken te ondersteunen.

Als we dit zo schrijven, realiseren we ons dat er nog zo veel meer activiteiten door deze stichting worden ondernomen dan wij hier kwijt kunnen. Wij hebben een kijkje achter de schermen mogen nemen en gezien wat een grote en goedgeorganiseerde organisatie hier actief is. Binnen de stichting werken zo’n 200 mensen (met en zonder beperking) die in totaal zo’n 1200 families ondersteunen. Familias Especiales biedt de kinderen uit deze gezinnen een toekomst die ze anders in het straatarme Nicaragua niet hadden gehad. Mocht je eens wat meer willen weten, of wil je deze stichting steunen, kijk dan eens op www.familiasespeciales.org of op de Nederlandse website van de “vrienden van de speciale families” op www.familiasespeciales.nl.

Wij nemen met een kop koffie in het café Centro Girasol afscheid van Familias Especiales, maar niet nadat beroep is gedaan op (vooral Edwins) marketingervaring. Want “dat is precies wat we hier nodig hebben!” wordt ons verzekerd. Daar hebben we wel wat ideeetjes voor dus mooi iets om mee aan de slag te gaan! (Foto’s)