Na een lange dag met vier verschillende busritten, laten we El Salvador achter ons en komen we aan in Antigua, Guatemala. Waar diezelfde ochtend nog de zweetdruppels van onze voorhoofden liepen in een benauwende hitte, is het in Antigua bewolkt en heerlijk koel. Onze bus stopt op het parkeerterrein achter de markt. Als we op zoek zijn naar de uitgang van de markt, horen we opeens vlak naast ons een verveelde “Hey, where are we góing??” waarop de rest van de familie op witte sportschoenen in koor uitroept “To the Mc Dónalds!!”. Juist ja, we zijn weer op de gringo trail.

Tot 1773 was Antigua nog de hoofdstad van Guatemala. Maar de stad werd vaak geteisterd door aardbevingen, met de grootste in 1773 waarna de verwoeste stad compleet werd verlaten. Tijdens de 19de eeuw kwamen weer langzaamaan mensen terug maar pas eind 20ste eeuw is men begonnen om de achtergebleven monumenten op te knappen. Vandaag de dag heeft Antigua een prachtig koloniaal centrum. Haar gekleurde huisjes, straten met kinderkopjes, ruines van oude kerken en opgeknapte kloosters worden beschermd door Unesco als werelderfgoed. Omgeven door drie enorme vulkanen mag het zich met recht de mooiste stad van Centraal Amerika noemen. (foto´s)