Wanneer we op de Mexicaanse grens een bus regelen naar San Cristóbal de las Casas, krijgen we meteen flashbacks naar Argentinië. De terminal is modern en schoon, de bussen zijn gloedjenieuw & superluxe (met airco!) en het kopen van een kaartje heeft veel weg van het inchecken op het vliegveld. Hier hebben ze het wel wat beter voor elkaar dan in Guatemala! Onderweg blijkt dit ook, want de wegen zijn goed, de dorpjes die we passeren zien er ontwikkeld uit en het is zooo veel schoner dan in Guatemala. Absurd hoe er zo´n verschil kan zijn tussen buurlanden, maar dat hebben we vaker gezien deze reis…

Onze eerste bestemming is San Cristóbal de las Casas, een prachtig stadje in de bergen van Chiapas. Helaas is het wel regenseizoen, dus ´s middags barst de regen en het onweer los. ´s Morgens is het gelukkig weer heerlijk weer en bekijken we het schitterende stadje (foto´s). Bovendien halen we eindelijk onze reisgids voor Cuba op die we al in Costa Rica via internet hadden besteld bij de uitgever. De gids zou eigenlijk naar León in Nicaragua worden opgestuurd, maar is daar nooit aangekomen. Waarschijnlijk is er bij het verschepen iets fout gegaan, want de uitgever bood wel erg snel aan om een nieuwe gids per express op te sturen. Eind goed al goed! De dame van DHL keek wel een beetje vreemd op toen we het pakje als een soort troffee in ontvangst namen. Nu kunnen we ons tenminste goed voorbereiden op Cuba en na het lezen van eerste hoofdstukken blijkt dat geen overbodige luxe te zijn…

´s Middags valt de regen weer met bakken naar beneden en overwegen we om een stoofpotje te koken, een maaltje dat we sinds het koude Patagonië niet meer hebben gekookt. Als we ´s avonds met de trui aan in het hostel zitten, vinden we regen en kou niet echt bij Mexico passen dus besluiten we om de volgende dag te vertrekken naar Palenque.

Als we in Palenque uit onze superluxe bus stappen, weten we dat de trui weer in de tas kan, want wat hier is het muy tropico! Het plaatsje Palenque is niet om over naar huis te schrijven, maar we zijn hier voor de beroemde Maya site die vlakbij ligt. De volgende dag gaan we er naar toe en de site is erg indrukwekkend. En warm: we moeten lachen als we beseffen dat we gisteren nog in drie-laagse (Sara vijf-laagse) kleding rondliepen (foto´s).

´s Avonds eten we heerlijk Mexicaans en Edwin valt uitgehongerd aan op de nacho´s die op tafel worden gezet. Een beetje enthousiast wordt het bijbehorende sausje erover uitgesmeerd en dan breekt de brand uit: muy picante!! Gelukkig is er genoeg Corona om te blussen! Mexico is leuk!

We lopen al een tijdje te zoeken hoe we een goed rondje kunnen maken door Mexico, Noord-Guatemala en Belize. In Palenque horen we over een grensovergang waarvan wij dachten dat die onmogelijk zou zijn. Maar sinds kort is de weg aan Mexicaanse zijde geasfalteerd en brengt een lancha ons in een half uurtje de rivier over naar de Guatemalteekse grens. Een onverharde weg loopt daar Noord-Guatemala in en drie uurtjes later zijn we in Flores, onze basis voor de volgende Maya site: Tikal.