Toen we in Zuid Ecuador opnieuw waterbommen naar ons hoofd kregen, was het genoeg. Na wat navraag bij localo’s was het mysterie opgelost: met waterbommen wordt (de aanloop naar) carnaval gevierd. Ook laten we ons vertellen dat in sommige dorpen het water wordt vervangen door olie of zelfs verf! Komen we er toch nog goed vanaf!

Onze eerste bestemming in Ecuador is Vilcabamba, een klein dorpje in een groene vallei. In de Reader’s Digest heeft ooit een artikel gestaan waarin werd beweerd dat mensen in Vilcabamba veel langer dan gemiddeld leven. Sommige inwoners beweerden zelfs 120 of 130 jaar oud te zijn! Maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wel heerst sindsdien in Vilcabamba de “mythe van de eeuwige jeugd”. Hierdoor zijn hordes hippies naar het dorpje gekomen, aangetrokken door het simpele en relaxte leven. Deze hippies zijn vooral van Amerikaanse afkomst. Een wandeling door het dorp leert ons dat de idealen in de loop der tijd alleen een beetje zijn vervaagd: ze hebben enorme kasten van huizen gebouwd en er is een nieuwe villawijk in aanbouw, incl. sportfaciliteiten, sauna’s, zwembaden, uiteraard met een groot hek er omheen. Want je moet wel een beetje veilig kunnen wonen… Waar is de “make love, not war” gebleven?!

Deze Amerikaanse gelukzoekers pochen allemaal hoe goedkoop het hier voor hen is en hoe gemakkelijk het gemeentebestuur is om te kopen. Een former hippie heeft zelfs de waterval opgekocht! Dit smeergeld kan allemaal worden betaald in US$ want sinds begin deze eeuw is de Ecuadoriaanse munt vervangen door de US dollar. Lekker makkelijk! Jammer alleen dat de kloof tussen arm en rijk sindsdien alleen maar is vergroot..

In Vilcabamba vinden we een waar paradijs om te slapen. Heerlijk rustig en rondom een mooie binnentuin liggen kleine hutjes, waarvan wij er een hebben. Af en toe kan een luxe mansion wel heel fijn zijn! In de schitterende omgeving hebben we een paar mooie tochten gemaakt, waaronder een halve jungle expeditie (foto’s).

Hierna blijven we een nachtje in het stadje Loja, maar het is in Cuenca waar we voor het eerst in weken weer een hostel vinden met een keuken. Yes! Voor de thuisblijvers misschien ondenkbaar maar deze twee zwervers snakken zo af en toe naar de zelfbereide pot! Cuenca is een leuk Europees aandoend stadje: straten met kinderkopjes, koloniale gebouwen en mooie kerken en kathedralen. Een Unesco Werelderfgoed ten top! We waren alleen een beetje lui met de camera dus de liefhebber kijkt voor de foto’s maar op google. smiley