Op de hoofdstad van Ecuador, Quito, zijn we goed voorbereid. We horen zoveel verhalen van beroofde toeristen en onze reisgids waarschuwt nogal uitgebreid dus we nemen het zekere voor het onzekere: alles achter slot en grendel!

We verlaten per taxi het “onveilige” busstation en we vinden een hostel in de nieuwe stad van Quito. Net uit het verlaten Quilotoa in de bergen staan we versteld van alle hostels, bars, restaurants en reisbureau´s, laat staan de vele en luidruchtige toeristen. Da´s even wennen! Maar wel prima om weer eens een biertje te drinken op het terras! De dag erna bekijken we de oude stad en die is prachtig (foto´s).

Dan is het zaterdag, de dag warop in Otavalo, een stadje 2 uur ten noorden van Quito, een befaamde markt plaatsvindt. We besluiten om onze onze tassen te pakken om Quito weer te verlaten. De markt in Otavalo is enorm groot: alle dorpen uit de regio lopen leeg om hier diren, groenten, artesania, geweefde doeken en ander moois (of minder moois) te verpatsen. Wat een drukte!

In Otavalo is het carnaval inmiddels losgebarsten. Naast de vertrouwde waterballonnen hanteren ze hier ook spuitbussen met schuim die ze op elkaar leegspuiten. Vooral meisjes zijn het haasje en regelmatig zien we er een helemaal onder het schuim voorbij sprinten. Tot zondag bleven we redelijk gespaard totdat we opeens vol worden geraakt. Edwin besluit wraak te nemen door de volle fles water in de nek van de dader (red.: meisje van een jaar of acht) te gieten. Revenge!