Vanuit Boquete zetten we koers naar Bocas del Toro, een plek die volgens onze reisgids niet mag ontbreken op onze trip. Na een flinke busrit komen we aan in Almirante en van daaruit is het nog een half uurtje naar de eilandenarchipel. Het gebied waar we door heen reizen is erg arm en de overblijfselen van een vulkaan die hier afgelopen november heeft gewoed zijn duidelijk zichtbaar. De ooit zo florerende bananenindustrie is praktisch verdwenen en inkomsten moeten tegenwoordig vooral uit visserij en toerisme komen. Eenmaal in Bocas del Toro blijkt dat ze hier inderdaad werk hebben gemaakt van het toerisme want overal zijn reisbureautjes, hotels, restaurants, bars en ander vermaak. Gelukkig allemaal wel in de stijl van de omgeving dus veel houten huisjes op palen! Op straat zien we allemaal backpackers, rasta´s of hippies dus met de relaxte sfeer moet het wel goedkomen…

Na wat gezoek komen we terecht in hostel Mondo Taitu. Het is niet veel, de muren bestaan uit golfplaat en er lopen verdacht veel surf-dudes rond in de leeftijdscategorie 18-20 jaar. Maar we zijn moe en het regent dus we vinden het wel best. Onze gids zegt niet zoveel over deze plek maar op internet zien we even later het volgende:

¨You know you’ve hit backpacker party central when the barechested desk dude offers you floor space for five bucks. Catering to a specific niche – baby-faced surfers and backpackers from El Norte – this place is killer if you fit it, less so if not. Be ready for basic accommodation, sand in the bathroom and all-night parties at the raucous bar. English is also the overwhelming language of choice. Peace, quiet and privacy are low on the priority list here.¨

Slik! Toch niet zo´n goeie catch want we zijn kapot na een lange dag bussen. Terug in Mondo Taitu is de bar inmiddels geopend en de box lijkt naast onze kamer te staan. Bovendien staat de waterpomp van het hostel met een enorm kabaal naast onze deur te loeien. We kijken elkaar aan en soms zijn er geen woorden nodig: wegwezen hier! Het is al 20u ´s avonds maar Edwin weet met wat geslijm de helft van het geld terug te krijgen en we staan weer op straat. Gelukkig vinden we snel een betere en rustigere plek en uitgehongerd vallen we aan op broodjes salchicha.

De volende ochtend gaan we met een boottocht langs verschillende plekken van de archipel. Het is gelukkig prachtig weer want de afgelopen twee dagen heeft het aan één stuk geregend dus dat is mazzel. We gaan eerst dolfijn spotten en in tegenstelling tot Suriname laten ze zich nu wel zien. Prachtig! Daarna brengen we een bezoek aan de Zapatilla eilanden waar we rond schitterende koraalriffen snorkelen. Aan boord ontmoeten we een stel uit Nederland dat ook een jaar op reis is en onze trip precies andersom lijkt te maken. We zien erg veel overeenkomsten en sluiten de dag samen af met een ontzettend leuke avond in Bocas.

De dag erna vertrekken we weer en gaan we naar Volcan, aan de andere kant van Volcan Baru (waar we in Boquete hebben gezeten). Na al dat gereis zijn we wel weer even toe aan wat rust en dat kan hier prima want er is geen toerist te bekennen. Dat zou trouwens ook aan het weer kunnen liggen want het regent de hele dag aan één stuk door. We willen nog een dag een tocht gaan maken in de omgeving maar na een uur begint het te stortregenen! Dus op naar Costa Rica waar het hopelijk beter weer is!