Habana Vieja is een beleving. Prachtig gerestaureerde gebouwen en huizen worden afgewisseld met gestutte bouwvallen die uit hun voegen hangen. We kijken onze ogen uit naar alle oude amerikaanse sleeën die met een enorm geronk langstuffen en de straat in blauwe wolken achterlaten. Tegelijkertijd zijn we net zo verbaasd om de nieuwste Audi A8 voor een stoplicht te zien optrekken. Plaza de Armas wordt gesierd door tientallen stalletjes waar boeken verkocht worden. We bladeren door oude vergeelde schoolboeken en de vele oraties van Castro en Guevarra. Even later kijken we naar binnen bij een muziekzaak waar “100 horas con Fidel” te koop ligt, de DVD van het gelijknamige boek dat we zojuist nog in handen hadden. De eerste dag in Cuba is een dag vol tegenstellingen. En we hebben het gevoel dat dat nog wel even blijft…


Die avond is Habana Vieja prachtig. We hebben gelezen dat er een Revolución de Energia gaande is, ofwel een waar offensief om stroom, benzine en gas te besparen. Misschien komt het daardoor, maar Habana Vieja is gehuld in het donker, met af en toe een oude straatlantaarn die een spaarzaam, zachtgeel licht verspreid. Erg fraai. En we horen overal salsamuziek uit barretjes en restaurantjes naar buiten stromen. Voor het avondeten kunnen we weer kiezen tussen 2 mogelijkheden: een staatsrestaurant of een paladar. De laatste zijnde een restaurant-variatie op de casa particular, dus gerund door de mensen zelf in plaats van door de staat. Het is zondag en alle paladares zijn gesloten, dus moeten we wel naar een staatsrestaurant en daar blijkt onze reisgids gelijk te hebben: de service is matig, het eten ook en de prijs is hoog. Later blijkt dat dit dé favoriete bar was van Ernest Hemingway. Iets gehyped… Maar, de sfeer is wel prima met de ingehuurde salsaband!


Na twee dagen hebben we nog niet heel Habana Vieja gezien. En dit is alleen nog maar het oude centrum! Er is nog zoveel te zien en te doen in de hele stad dat we besluiten er aan het einde van onze Cuba trip nog drie dagen voor te reserveren. Morgen eerst het binnenland in naar Viñales in het westen. (foto´s)